Adli Olgu Bildirimiyle İlgili İkilemlerde Hekimlerin Tutumları - Can, İsmail Özgür; Direk, Neşe; Özdemir, Mehmet Hakan (Adli Tıp Bülteni, 2018)
Amaç: Yasalara göre adli olgu bildiriminde bulunulması gereken bazı durumlarda sağlık çalışanlarının çifte yükümlülükleri gündeme gelmektedir. Hekimler bu durumlarda ikilimler yaşayabilmekte ve yasalarla tıbbi etik ilkelerin çeliştiğini düşünebilmektedir. Bu çalışmada, XXX Hastanesi’nde görev yapan hekimlerin adli olgu bildirimi konusundaki haberlilikleri ve yasalarla tıbbi etik ilkelerin çeliştiğini düşündükleri durumlardaki tutum ve davranışların belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: 22 sorudan oluşan anket formları ile 106 hekime ulaşılmış; adli olgu tanımı, adli olgu bildirim yükümlülüğü, ilgili yasal ve etik düzenlemeler konusunda haberdarlık, yasa ve etik ilkelerin çeliştiği alanlarda hekimlerin tutum ve davranışları sorgulanmıştır.Bulgular: Hekimlerin ikilem yaşadığı durumlarla karşı karşıya kaldığında % 62 oranında yasalara, %35 oranındaysa etik ilkelere uygun hareket ettiği görülmüştür.Sonuç: İlgili yasalarla tıbbi etik ilkelerin birbiriyle çeliştiği ve desteklediği alanlar tartışılmış, tartışmanın ikilem yaratan durumlarda hekimlerin tutum davranış değişikliğine katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Keywords: Adli tıp; adli olgu; adli olgu bildirimi; çifte yükümlülük; tıbbi etik