Distal Radial Epifizin Manyetik Rezonans Görüntülemesi Yaşayan Bireylerde Adli Yaş Tayini - Ekizoğlu, Oğuzhan; Hocaoğlu, Elif; İnci, Ercan (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Amaç: Adli yaş tayini özellikle çocuklar ve genç erişkinler başta olmak üzere cezai ve sivil hakların belirlenmesinde çok önemlidir. Günümüze kadar tanımlanan ve güvenilirliği ve geçerliliği kabul edilmiş metotlar olsa da özellikle radyasyon maruziyetine dayalı etik tartışmalar önemlidir. Son yıllarda kişileri radyasyon maruziyetinden koruyan manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanımı denenmektedir. Bu çalışmanın amacı distal radial epifizin MR ile analizinin yaş tahmininde kullanılabilirliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 12-20 yaş grubuna ait 198 el bileği MR retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda daha önce Dvorak tarafından profesyonel sporcuların değerlendirmesinde kullanılan distal radial epifiz MR değerlendirme yöntemi kullanılmıştır.Bulgular: Tespit edilen ilk görülme yaşları kadınlarda evre 2 de 13, evre 3 ve 4 de 14, evre 5 de 15 ve evre 6 da 16 yaştır. Erkeklerde ise evre 2 ve 3 de 14, evre 4’te 15, evre 5 ve 6’da 16 yaştır.Sonuç: Distal radius epifizinin Dvorak metodu ile analizi non-iyonize bir yöntem olarak 13-16 yaşlarda ilk görülme yaşları açısından başarılı olmakla birlikte 17 ve 18 yaşlar için çalışma popülasyonumuzda veri sunamamıştır. Gerek yöntemin gerekse çalışma popülasyonlarının genişletildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: yaş tayini; distal radial epifiz; manyetik rezonans görüntüleme