Adölesan Gebelik ve Sorunları - Karakuş, Savaş; Genç, Şerife Özlem; Güldemir, Ünsal; Okşaşoğlu, Buğra; Bütün, Celal; Yıldırım, Ali (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ergen gebeliğin olumsuz sonuçlarını ve gebelik sorunlarını belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Hastanemize 2009 ve 2016 yılları arasında müracaat eden 10-19 yaş arası 171 adölesan gebenin sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar erken dönem (10-15 yaş) ve geç dönem (>15-19 yaş) adölesan olarak iki guruba ayrıldı. Doğum ağırlığı 2500 gr altı olan bebekler düşük doğum ağırlıklı bebek olarak değerlendirildi. Grupların gebelik haftaları, gebelik özgeçmişi, preterm doğum, intrauterin mort fetüs (IUMF), erken membran rüptürü (EMR), preeklampsi ve doğum şekli oranları belirlendi.Bulgular:  Erken dönem adölesan gebelerin yaş ortalaması 14,6±0,5 (12-15 yaş), Geç dönem adölesan gebelerin yaş ortalaması 17,7± 0.5 (16-19 yaş) olarak saptandı. Erken dönem adölesan grupta 3 (% 37.5), Geç dönem adölesan yaş grubunda 66 olguda (% 40.5) preterm doğum, erken dönem adölesan grupta IUMF, EMR ve preeklampsi saptanmazken, geç dönem adölesan grubunda 5 olguda (%2.9) IUMF, 6 olguda (% 3.7) EMR ve 4 olguda (% 2.5) preeklampsi saptandı.  Her iki grup arasında doğum sırasında gebelik haftaları,  gebelik özgeçmişi, doğum sonrası bebek ağırlığı ve preterm doğum açısından anlamlı bir fark saptanmadı.Sonuç: Adölesan döneminde gerçekleşen doğumlar sağlıklı nesillerin oluşmasında önemli bir sorun oluşturduğundan günümüzde dikkatle ele alınması gereken bir problemdir. Geniş adölesan gebe grupları ile yapılacak çalışmalar bu konuda daha fazla bilgi sağlayacaktır.
Keywords: adölesan; gebelik; gebelik sonuçları