Bilgisayarlı Tomografi ile Frontal Sinüs Morfometrik Analizinin Cinsiyet Belirlenmesinde Kullanımı - Ekizoğlu, Oğuzhan; Hocaoğlu, Elif; İnci, Ercan (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, frontal sinüs boyutlarının bilgisayarlı tomografi ile yapılan ölçüm sonuçlarının, cinsiyetin belirlemesinde yararlılığını değerlendirmektir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde maksillofasiyal bilgisayarlı tomografi uygulanan olgular dahil edildi. Transvers çapları (genişlik; RT ve LT) eksensel görüntülerden, ön-arka (derinlik; RAP ve LAP) ve sefalo-kaudal çaplardan (yükseklik; RH ve LH) sagital yeniden biçimlendirilmiş görüntülerden ölçüldü. Hem sol hem de sağ frontal sinüsler için ölçümler yapıldı. Her iki taraftaki frontal sinüslerin boyutu bu parametreler kullanılarak elde edildi. Bu değerler bağımsız t testi ile değerlendirildi. Değişkenler, diskriminant fonksiyon analizi ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışma için 400 olgu değerlendirildi (200 erkek 200 kadın, ortalama yaş: 44 ± 18.0) Sol ve sağ ölçümlerin tüm değerleri cinsiyete göre anlamlı fark gösterdi. Erkekler, kadınlara kıyasla belirgin artmış bir ölçüm değeri taşıyordu. (P
Keywords: frontal sinüs; cinsiyet tayini; bilgisayarlı tomografi