Adana’da Suça Sürüklenen Çocukların Sosyodemografik Özellikleri - Fırat, Sunay; İltaş, Yiğit; Gülmen, Mete Korkut (Adli Tıp Bülteni, 2016)
Giriş: Çocukları suça sürükleyen çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Çocuğun ergenlik döneminde yaşadığı bireysel ve ailevi zorluklar, yoğun ve kontrolsüz gerçekleşen göçlerin çocuk ve aile üzerindeki olumsuz etkileri, çocuğun uygun olmayan akran ilişkileri, çocuğun ve ailesinin düşük sosyo-ekonomik-kültürel durumu ve eğitimsizliği, çocuğun alkol ve/veya uyuşturucu madde kullanımı bu faktörlerden bazılarıdır.Bu çalışmada; suça sürüklenen çocukların sosyo-demografik verileri, ailesel özellikleri, işledikleri suçların türü, suç işleme yaşları ve suçu tek başına mı yoksa birden fazla kişinin katılımıyla mı işledikleri, bulundukları bölgeye göçle gelip gelmeme durumları istatiksel verilerle ortaya konulmuştur. Materyal ve Metod: Ocak 2004 tarihinden itibaren Adana Adliyesi 1, 2 ve 3 nolu Çocuk Mahkeme’lerine suç işlediği iddiasıyla gelen/getirilen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Mahkeme kararıyla alınan tedbirler nedeniyle gönderilen/başvuran 0-18 yaş arasındaki çocuklara ait veriler (mahkeme kararlarından ve mahkeme kararıyla istenen Sosyal İnceleme Raporlarında (SİR) yer alan bilgiler) retrospektif olarak değerlendirilmiştir.  Bulgular: Çalışmamızda yer alan 258 çocuktan 225’i erkek (%87.2), 33’ü (%12.8) kız olup suça sürüklenen bu çocukların yaş ortalaması 13 yaş 4 ay ±2.20 (min: 5 yaş 8 ay, max:17 yaş 9 ay)’dır. Çocukların %45’i mal varlığına karşı, %23.3’ü hayata karşı, %3’ü ise terör suçlarını işlemişlerdir. Çocuklardan % 27.5’i ise küçük yaşta sokakta çalışma dolayısıyla koruma altına alınmıştır. Suça sürüklenen çocukların işledikleri suç türü ile çocukların ailesinin o bölgeye göçle gelip gelmeme durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.028). Tartışma ve Sonuç :Çalışmamızda, çocuk suçluluğuna doğrudan ya da dolaylı etkisi olabileceğini düşündüğümüz sosyo-demografik özellikler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde çocuk koruma kanunu kapsamında suça sürüklenen çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbirler alınabilmektedir. Çocuk suçluluğunun nedenleri, önleme yolları ve suça sürüklenen çocukların yeniden topluma kazandırılma çalışmaları tüm toplumlar için öncelikli konulardandır. Sonuç olarak, çocuğun suça sürüklenmesinin önlenebilmesi için aile, okul, toplum ve çocuğa ait risk faktörlerinin belirlenmesi ve bunlara yönelik çözümlerin üretilmesi gerekmektedir.Anahtar kelimeler: suça sürüklenen çocuklar; risk faktörleri; epidemiyoloji; sosyo demografik özelikleri
Keywords: suça sürüklenen çocuklar; risk faktörleri; epidemiyoloji; sosyo demografik özelikleri