Samsunda Adli Açıdan Önemli Olan Calliphoridae Hakkında Araştırma - Kökdener, Meltem; Polat, Erdal (Adli Tıp Bülteni, 2016)
Amaç: Bu çalışma haziran 2009-2010 yılları arasında Türkiyenin kuzey bölgesinde, Samsun ilinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı köpek karkasındaki adli açıdan önemli Calliphoridae (Diptera) türlerini ve mevsimsel dağılımlarını belirlemektir, bu çalışma Samsunda üç farklı alanda yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Her deneyde yaklaşık 15-20 kg ağırlığındaki 3 köpek karkası çürüme ve böcek süksesyon çalışmaları için model olarak kullanılmıştır. Ortalama günlük sıcaklık (maksimum ve minimum) ve nisbi nem kaydedilmiştir ve farklı türler mevcut tayin anahtarıyla teşhis edilmiştir.Bulgular: Lucillia sericata (Meigen), Chrysomya albiceps (Wiedemann), Calliphora vomitoria (Linnaeus), and Calliphora vicina (Robineau-Desvoidy) türleri teşhis edilmiştir. Toplanan türlerde mevsimsel dağılımın birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Chrysomya albiceps yazın, ilkbahar ve sonbaharda görülmüştür. Sonbahar ve kışın Calliphora vicina dominant türdür. Karkasın çürüme hızı kış ve sonbaharla karşılaştırınca çok hızlıdır. Sonuçlar ısının çürüme hızındaki mevsimsel varyasyonların belirlenmesinde çok önemli olduğunu göstermiştir.Sonuç: Bu rapor Türkiyenin kuzey bölgesindeki bazı Calliphoridae türlerini tespit edilmiştir. Calliphorid türleri hakkındaki bölgesel faunastik çalışmaların önemi sonuçların gelecekteki adli çalışmalarda kullanılabilir olmasıdır.Anahtar Kelimeler: Adli entomoloji, böcek süksesyonu, ceset, postmortem interval, çürüme.
Keywords: adli entomoloji; böcek süksesyonu; ceset; postmortem interval; çürüme