Alzheimer Hastalığına Bağlı El Yazısı Değişiklikleri Bir Olgu Sunumu - Birincioğlu, İsmail; Uzun, Mustafa; Alkan, Nevzat; Kurtaş, Ömer; Yılmaz, Rıza; Can, Muhammet (Adli Tıp Bülteni, 2016)
Pek çok faktör el yazısı ve imzalarda değişikliğe sebep olmaktadır. Bu faktörler, yazı ve imzanın oluşturulduğu andaki çevresel koşullar ve kişiye bağlı değişiklikler olarak iki grupta toplanır. Bu nedenle, el yazsı ve imzalarda kişiden kişiye oluşan farklılaşmalar ile kişinin kendisinde değişikliğe neden olan durumların adli belge incelemelerinde nasıl bir farklılaşmaya sebep olduğunun bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Alzheimer Hastalığı da, zaman içerisinde el yazısı ve imzalarda büyük oranda değişikliklere sebep olan durumlardan biri olduğu bilinmektedir.  Adli belge incelemesinde genel olarak, el yazısı ve imza içeren inceleme konusu belgenin belge düzenlenme tarihinden önce yazılmış ve samimi olarak nitelendirilen karşılaştırma belgeleri ile değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak, el yazısında herhangi bir hastalığa bağlı değişiklikler içeren olgularda, gerek hastalık öncesi ve gerekse de hastalık sonrası dönemlere ait el yazısı örneklerinin birlikte değerlendirilmesi şarttır. Nitekim sunacağımız olguda da, farklı zamanlara ait yazı ve imza örnekleri ile karşılaştırma yapan incelemeciler tamamen farklı sonuçlara ulaşmışlardır.Bu çalışmada, Alzheimer Hastalığı olan bir kişinin oluşturmuş olduğu belgelerin dava konusu olmasından sonra inceleme yapan değişik bilirkişilerin neden farklı ve zaman zaman hatalı sonuçlara ulaşmış oldukları irdelenerek, el yazısı ve imza incelemesi yapan incelemecilerin, el yazısı ve imzalar üzerinde değişikliğe neden olacak tüm sebepleri bilmesi ve bunun yanı sıra yapacakları incelemede değişik tarihlerde düzenlenmiş çok sayıda el yazısı ve imza örneğinin toplanarak, incelenecek belgenin bu örnekler ile birlikte değerlendirilmesinin doğru sonuca ulaşmada ne derece önemli faktörlerden birisi olduğu irdelenmektedir.Anahtar Kelimeler: Adli belge incelemesi, el yazısı, imza, Alzheimer Hastalığı.
Keywords: adli belge incelemesi; el yazısı; imza; alzheimer hastalığı