Kardiyopulmoner Resüstasyonun Neden Olduğu Karaciğer Yaralanmalarının Değerlendirilmesi Olgu Sunumu - Ioan, Beatrice; Hanganu, Bianca; Neagu, Marius (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Kardiyak arrest kurbanın hayatını kurtarmak için hızlı manevralar gerektiren yaşamı tehdit eden bir durumdur. Kardiyopulmoner resüstasyon (KPR) bazen kurbanın porgnozunu kötüleştirebilse bile, çoğu kez hayat kurtarıcı olduğu kanıtlanmış olan kolay ve elverişli bir manevradır. Bu yazıda ciddi bir tıbbi hikayesi ve uzun dönem trombolitik tedavi alan ve kardiyak arrest olan 75 yaşındaki erkek olgu sunılmuştur. Acil ekibi tarafından kurbanın evine ulaşıldı, KPR’e başlandı ve kurban hastaneye nakledildi. Elektrokardiyogramında inferior-lateral akut myocardial enfarktüs tespit edildi ve acil servisteki kardiyolog tarafından daha ileri tedavi için başka hastaneye transfer edilmesine karar verdi. Kardiyak aktiviteyi korumak için ambulansta KPR sürekli yapılmasına yavaş yavaş kan basıncı düştü ve birkaç saat sonra öldü. Otopside iç muayenede, kalp masajından kaynaklı kaburga ve sternum kırıkları, masif intraperitoneal kanama, karaciğer laserasyonu ve kontüzyonu gibi multipl yaralanmalar saptandı. Bu makale, KPR sonrası iyatrojenik yaralanmalar konusunda doktorların dikkatini çekmek ve bu yaralanmaların tanatogenesis üzerindeki etkilerin anlaşılmasında katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Yazarlar ayrıca KPR ilişkli yaralanmaların ağırlık derecelerini dikkate alarak ölüm nedenini doğru tespit edilmesinde patologların rolü ve hayat kurtaran prosedürlerin kalitesini etkileyen faktörlerin etkisini de analiz etmektedir.Anahtar kelimeler: Kardiyopulmoner resüstasyon, karaciğer yaralanması, ölüm.
Keywords: kardiyopulmoner resüstasyon; karaciğer yaralanması; ölüm