Samsun’da Hekimlerin Meslekleri Nedeniyle Yaşadıkları Şiddetin Özellikleri ve Şiddetin Önlenmesi Konusundaki Düşünceleri - Karaca, Bülent Koray; Aydın, Berna; Turla, Ahmet; Dündar, Cihad (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Amaç: Bu çalışmada Samsun ilinde görev yapan hekimlerin meslekleri nedeniyle maruz kaldıkları şiddetin türü, sıklığı ve şiddete uğrama nedenleri ile şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın verileri, etik kurul onayı ve yazılı kurumsal izinler alındıktan sonra 01.06.2013-30.11.2013 tarihleri arasında Samsun ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 865 hekimden anket formu aracılığıyla ve yüzyüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı (Version 13.0) ile değerlendirilmiş, çözümlemede tanımlayıcı istatistikler ve ki kare analizi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan 865 hekimin 587’si (%67,8) çalışma yaşamı boyunca en az bir kez mesleği nedeniyle şiddete uğradığını, bunların da %86,4’ü en son yaşadığı şiddetin sözel şiddet olduğunu, %74,4’ü hasta yakınları ve %38,9’u hastalardan şiddet gördüğünü, %81,4’ü saldırganın erkek olduğunu, %43,9’u haksız istekleri reddettiği için şiddete maruz kaldığını belirtmiştir.Çalışmaya katılan hekimlerin %72,3’ü genel olarak sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi nedeniyle hekimlerin şiddete maruz kaldığını,  %79,6’sı şiddetin önüne geçmek için ülkemizde hekime yönelik şiddet konusunda yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmiştir.Sonuç: Birçok koruyucu hekimlik yaklaşımında esas olduğu gibi, şiddet de gerçekleşmeden engellenmelidir.Anahtar kelimeler: şiddet; işyeri şiddeti; hekime yönelik şiddet
Keywords: şiddet; işyeri şiddeti; hekime yönelik şiddet