Eozinofilik Arterite Bağlı Spontan Koroner Arter Diseksiyonu Bir Olgu Sunumu - Çengel, Gülden; Olgun, Esra Gürlek; Kureş, Semih Alper; Uysal, Cafer; Çakmak, Mehmet Ali; Can, İsmail Özgür (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Koroner arterin spontan diseksiyonu ani ölüm ve myokard enfarktüsünün nadir nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Spontan travmatik olmayan koroner arter diseksiyonu seyrek olarak meydana gelir. Koroner arterin eozinofilden zengin periarteriti (eozinofilik periarterit) koroner arter diseksiyonuna yol açabilmektedir. Koroner eozinofilik periarteritin intimai bozulmada ve diseksiyonda predispozan bir faktör olduğu ileri sürülmektedir. Literatürdeki eozinofilik periarteritli kadın olguların 1/3’ü gebe ya da péripartum dönemdedir. Olgumuzda, 35 yaşında, evinde fenalaşan, postpartum dönemdeki kadın olgu hastaneye ölü olarak getirilmiştir. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsisinde alman kalbe ait doku örneklerinin histopatolojik incelenmesinde koroner arterin sol ön inen dalında eozinofilik periarterite bağlı diseksiyon; tiroide ait doku örneklerinde ise tiroidit saptanmıştır. Literatürde otoimmun tiroidit ile birlikte eozinofilik periarterite bağlı koroner arter diseksiyonu sonucu ölüm olgusu sayısı oldukça azdır. Genç postpartum dönemdeki kadınların ani ölümlerinde akla getirilmesi gereken bir patoloji olması nedeniyle önemli bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Postpartum, Arterit, Eozinofilik, Koroner, Diseksiyon.
Keywords: postpartum; arterit; eozinofilik; koroner; diseksiyon