Suç Soruşturmalarında Psikolojinin Rolü - Youngs, Donna; Zeyrek-Rios, Emek Yüce (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Bu yazının amacı psikolojinin, özellikle suç ve soruşturma psikolojisinin (Investigative psychology), polis soruşturmalarındaki rolünü ve katkısını derlemektir.Psikolojinin polis soruşturmalarına sağladığı katkılar üç ana başlıkta incelenebilir: soruşturmaya dair çıkarımlar, soruşturma süreci ve bu süreçte toplanan bilgilerin değerlendirmesi ve geliştirilmesi. Psikoloji, soruşturma sürecini iyileştirmek ve soruşturma ile ilgilenen polis kuvvetlerinin daha uygun kararlar vermelerinde yardımcı olmak için etkin 'karar destekleme araçları' sunar. Soruşturma sürecinde elde edilen bilgilerin doğruluğunu değerlendirmede psikoloji ilkelerinin kullanılması faydalıdır. Aktüeryal kanıta dayanarak, psikoloji, soruşturmanın farklı evrelerinde ortaya çıkan sorulara cevap üretmede başvurulabilecek bir alandır.Anahtar kelimeler: Suç, soruşturma, profilleme, psikoloji, suç ve soruşturma psikolojisi.
Keywords: suç; soruşturma; profilleme; psikoloji; suç ve soruşturma psikolojisi