Yaş Tahmininde Diş Gelişim Atlasının Yeri ve Önemi - Karadayı, Beytullah; Afşin, Hüseyin; Karadayı, Şükriye; Özaslan, Abdi (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Dişlerin gelişim ve sürme aşamalarının resmedildiği atlaslar diş hekimliği uygulamalarında ve adli bilimlerde yaş tahmini amacıyla kullanılmaktadır. Bu yöntemin hem yaşayan kişilerde hem de cesetlerde kullanılabilmesi ve pratik olması büyük avantajdır. Özellikle çok sayıda kurbanın bulunduğu kitle felaketlerindeki kimliklendirme çalışmalarında kullanışlı ve oldukça etkili bir yöntemdir. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çocuklar ve genç erişkinlere yönelik oluşturulmuş bir diş gelişim atlasının validasyon çalışmasıdır. Yaşı ve cinsiyeti bilinen 5-22 yaş arasındaki bireylere ait başka tıbbi amaçlarla çekilmiş 80 adet panoramik diş grafisi bir görüntüleme merkezinden kişilerin kimlik bilgileri saklı tutulmak şartı ile alındı. Her bir grafideki dişlerin sürme ve gelişim aşamaları atlas yöntemi ile değerlendirilerek diş yaşı tahmin edildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çoçuklara ait veriler kullanılarak oluşturulan bu atlasa göre 14 yaş ve altındaki tüm grafilerde % 95 oranında ± 1 yaş hata ile, 14-22 yaş aralığında ise % 92.5 oranında ± 2 yaş hata ile tahmin yapılabildiği saptandı. ………. ve ark. tarafından oluşturulan diş gelişim atlasının adli amaçlı yaş tahmininde ve özellikle de kitlesel felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi çalışmalarında yararlı ve kullanışlı olduğu anlaşıldı.Anahtar kelimeler: Dişlerden yaş tahmini, diş gelişim atlası, panoramik grafi, Türkiye popülasyonu.
Keywords: dişlerden yaş tahmini; diş gelişim atlası; panoramik grafi; türkiye popülasyonu