Otopsi Öncesi Doğru Bilgilenmenin Önemi Bir Olgu Sunumu - Sayın, İbrahim; Ekizoğlu, Oğuzhan; Kayhan, Fatma Tülin; Yazıcı, Zahide Mine (Adli Tıp Bülteni, 2010)
Cesedin otopsi yapılmak üzere bir başka merkeze gönderildiği durumlarda, olay yeri inceleme ve adli ölü muayenesi kayıtları çok önemlidir. Bu kayıtların eksik ve/veya hatalı olduğu durumlarda ciddi sorunlar yaşanır. Ölenin yakınlarının otopsi sırasında hazır bulunması, otopsiyi yapacak hekimin ölen hakkında tıbbi öykü ve olay hakkında ek bilgi alması açısından yararlıdır. Sunulan olguda, cumhuriyet savcısı ve pratisyen hekim tarafından düzenlenmiş olay yeri incelemesi ve adli ölü muayenesi tutanağında, ölenin travmaya uğradığına dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Otopsi yapılmak üzere cesedin gönderildiği merkezde ölenin yakınlarından alınan öyküde, kişinin birkaç gün önce bir kavgaya karıştığı öğrenilmiştir. Otopsi sonucunda ölüm nedeninin ince bağırsak perforasyonu sonucu gelişen peritonit olduğu, yol açan etken hakkmda yapılacak incelemeler sonucu görüş belirtileceği kararma varılmıştır. Daha sonra düzenlenen ek raporda, ince bağnsak delinmesinin travma kökenli olduğu belirtilmiştir. Olgu bazmda, olayın yorumlanması ve doğru tanı koyulabilmesi için otopsi öncesi doğru bilgilenmenin önemine dikkat çekilmiştir. Otopsi, adli açıdan ölüm olaymın araştmlmasının sadece bir bölümü oluşturur. Sonradan sorulabilecek sorularm doğru bir biçimde yorumlanabilmesi için, ölüm öncesi dönemdeki olaylar, olay yeri, kişinin tıbbi ve sosyal öyküsü çok önemlidir.Anahtar kelimeler: Olay yeri incelemesi, otopsi, tıbbi öykü
Keywords: olay yeri incelemesi; otopsi; tıbbi öykü