Trabzon’da Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’nde Madde Bağımlılığı Nedeniyle Kayıtlı Olgularda Toksikolojik Analiz Bulguları ve Tedavi Uygulamalarının Değerlendirilmesi - Karadeniz, Hülya; Birincioğlu, İsmail; Seçilmişoğlu, Bahattin; Savaş, Hülya; Zazoğlu, Sinan (Adli Tıp Bülteni, 2009)
Madde kullanımının, tüm dünyada ve ülkemizde hızla artarak çok önemli bir toplumsal sorun haline gelmesi, yasal önlemler almayı zorunlu hale getirmiştir. Denetimli Serbestlik (DS), suçluyu toplum içerisinde tutarak, kişinin daha fazla suç işleme olasılığını azaltmak, ona bazı sorumluluklar ya da şartlar yüklemek suretiyle topluma yeniden kazandırmayı amaç edinen bir hizmettir. Adalet Bakanlığı’nm ülkemizin içinde bulunduğu Avrupa Birliği üyelik süreci çalışmaları çerçevesinde hayata geçirdiği Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri bir sosyal hizmet kurumu olarak, çalışmalarına 20 Temmuz 2005 tarihinde, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yasa ile başlamıştır. Bu çalışmada, Trabzon İli Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünde 21.12.2005-30.06.2008 tarihleri arasında kayıtlı 425 olgudan, madde bağımlısı olan 201 (%47.2) olgu ele alındı. Bu olgular; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, medeni durum, kullanılan madde, uygulanan tedavi, laboratuar incelemelerinde uygulanan toksikolojik analiz yöntemleri ve tedavinin olgular üzerine etkileri yönünden incelendi. Olguların 198’i (%98.5) erkek, 3’ü (%1.5) kadındır. Olguların yaşları 17 ile 64 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 32.47 +10.55 dir. Madde kullanımı 80 olgu (%39.8) ile en sık 27-36 yaş grubunda görülmektedir. Sonuç olarak, Türkiye’de oldukça yeni olan DS uygulaması, madde bağımlılarının tedavi edilerek ve izlenerek de topluma kazandırılabileceğini göstermektedir. Denetimli serbestlik uygulamasında, sanık veya hükümlüler cezalarmı normal yaşamları içinde çekmeleri nedeniyle bu durumdan memnun olmakta, cezaevine dönmek istememekte, sistem tarafından önemsendiklerini görmektedirler. Birey üzerinde yaratılan olumlu etkinin, uygulanan tedavilerin kişilerin topluma kazanımlarında etkili olduğunu düşünmekteyizAnahtar kelimeler: Denetimli serbestlik, madde kullanımı, bağımlılık
Keywords: denetimli serbestlik; madde kullanımı; bağımlılık