Aydın’da Zorlamalı Kadın Ölümleri - Uraz, Nihal; Katkıcı, Ufuk; Erel, Özlem (Adli Tıp Bülteni, 2009)
2001-2006 yılları arasında zorlamalı ölümlere bağlı erişkin 144 kadın olgunun otopsi ve ölüm muayenesi raporları retrospektif olarak taranmış elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Erişkin zorlamalı kadın ölümleri tüm adli otopsi ve ölü muayenelerinin %11.2’sidir. Kadın ölümlerinin %18.7’si 0-18 yaş aralığındadır. 19 yaş üstü kadın ölümlerinin %72.3’ü zorlamalı ölüm, %27.7’si doğal ölümdür. En yüksek oranda (%28.5) ölü muayenesi ve otopsi 2006 yılında yapılmıştır. Orijin açısından %42.4’ü kaza, %25’i intihar ve %25’i cinayet olarak değerlendirilmiş, %7.6’sında orijin belirlenememiştir. Ölüm nedenlerinin incelenmesinde; %27.1 ile trafik kazası ilk sırada yer alırken, %26.4 ile asfiksi ikinci sırayı, %19.4 ile ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümler üçüncü sırayı almaktadır. Olguların %73.6’sına sistematik otopsi, %26.4’üne ise sadece ölü muayenesi yapılmıştır. Cinayet ve orijini belirlenemeyen olguların tamamına otopsi yapılmış olup, kazaların %39.3’üne, intiharların %97.2’sine otopsi yapılmıştır. Ülkemizde bu konu ile ilgili benzer çalışmaların yapılması ve elde edilecek sonuçlar ile yapılacak planlamalar, zorlamalı kadın ölümü olgularında bir azalma sağlayacaktır.Anahtar kelimeler: Zorlamalı ölüm, kadın, adli tıp, Aydın
Keywords: zorlamalı ölüm; kadın; adli tıp; Aydın