Adli Otopsilerde Kardiyomiyopatiye Bağlı Kalp Ölümleri - Karayel, Ferah; Turan, Arzu Akçay; Pakiş, Işıl; Akyıldız, Elif Ülker; Ersoy, Gökhan; Yılmaz, Eyüp (Adli Tıp Bülteni, 2006)
Kardiyomiyopatiler kalp kasının nedeni bilinmeyen hastalıklarıdır. Primer miyokardial kardiyomiyopatiler başlıca dilate, hipertrofik, restriktif, obliteratif ve ARVC alt gruplarından oluşmaktadır. Çalışmanın amacı, genç erişkin ani ölüm olgularında çok sık olmayan bu patolojinin makroskopik ve mikros-kopik özelliklerini tanımlamaktır. 2003-2006 yılları arasında Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Da-iresi’nde otopsileri yapılan 5’i erkek, 6’sı kadın olan yaş aralığı 15-35 arasında değişen 11 olgu çalışmaya alındı. Otopside alınan kalp örneklerinin patolojik değerlendirilmesi sonucunda 7 olgu hipertrofik kardiyomiyopati, 3 olgu dilate kardiyomiyo-pati, 1 olgu amiloid birikimine bağlı restriktif kardiyomiyopati olarak değerlendirildi. Olguların toksikolojik incelemesinde herhangi bir maddeye rastlanmadı. Ölüm nedenleri kardiyomiyopatiye bağlı kardiyovasküler kaynaklı ölüm olarak değerlendirildi. Şüpheli ani ölüm olgularında gerçek ölüm nedenini ortaya koymak olaym adli boyutunu doğru bir şekilde değerlendirmek açısından önemlidir. Genç erişkinlerde ani ölüm olgularında kardiyovasküler kaynaklı ölümleri araştırırken kardiyomiyopati tanısı koymak ancak kalbin ayrıntılı makroskopik ve mikroskopik incelenmesi ile mümkündür.Anahtar kelimeler: Otopsi, ani ölüm, kalp, kardiyomiyopati
Keywords: otopsi; ani ölüm; kalp; kardiyomiyopati