Ölümle Sonuçlanan Çocuk İhmali Bir Olgu Sunumu - Dokgöz, Halis; Şam, Bülent; Ersoy, Gökhan; Müsellim, Nurşen Turan (Adli Tıp Bülteni, 2002)
İhmal; fiziksel, duygusal ve/veya tıbbi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ağır derecede ihmal ölümle sonuçlanabilmektedir. Ülkemizde çocuk ihmalinin sıklığı ve niteliğine ilişkin yeterli çalışma bulunmamaktadır. İhmal, fiziksel istismardan daha sık görülmesine karşın ölüm veya ciddi bir yaralanma ile sonuçlanmadığı sürece göz ardı edilmektedir. Olgu 1,5 yaşında, 66 cm boyunda, 4050 g ağırlığındadır. Kaşektik görünümde olup genital bölgede yaygın pişik alanları saptanmıştır. Otopsisinde; yaşma göre, kısa boy ve düşük kiloda olduğu belirlenmiştir. Histopatolojik incelemede; akciğerinde abseleşen taze lobüler pnömoni, irinli bronşiolit, karaciğerde diffüz yağlanma, otolitik barsak epitelinde villus hayalleri seçilmiştir. Ölümün, lobüler pnömoni ve irinli bronşiolite bağlı solunum yetmezliği sonucu meydana geldiği belirlenmiştir. Olgu, ihmalin önlenmesi ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla sunulmuştur.Anahtar kelimeler: Çocuk istismarı, ihmal, ölüm.
Keywords: çocuk istismarı; ihmal; ölüm