Kesici Delici Alet Yaralanmalarına Bağlı Ölüm Olgularında Alkolün Rolü - Türkmen, Nursel; Fedakar, Recep; Çetin, Volkan; Durak, Dilek (Adli Tıp Bülteni, 2002)
Amaç: Bu çalışmada; Bursa’da kesici-delici alet yaralanması sonucu ölüm olgularında alkol ve psikoaktif maddelerin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1996-2002 yılları arasında Bursa Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’nde otopsisi yapılan 3575 adli olgudan kesici-delici alet yaralanmasına bağlı ölen 240 (%6,71) olgu retrospektif olarak incelenmiş, olgular yaş, cinsiyet, orijin, kanda alkol, kan, idrar, organ parçaları ve mide muhtevasında psikoaktif madde varlığı ve konsantrasyonu açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 240 olgunun 204’ü (%85) erkek, 36’sı (%15) kadmdn. Olguların 73’ünde kanında alkol saptanmış olup kan alkol konsantrasyonu %44 ile %280 mg arasında dağılmaktadn. Kanında alkol saptanan 73 olgunun 71’i (%97,26) erkek olup olgularm 28’i (%38,35) 30-39 yaş grubundadır. Olgularm Tinde idrarda, mide ve organ örneklerinde karbamazepin saptanmıştır. Sonuç: Bursa ve çevresinde, literatürlerini inceleyerek karşılaştırdığımız şehir ve ülkelere göre daha az olsa da alkol aliminin, kesici-delici alet yaralanmalarına bağlı ölümlerde rolü belirgin olarak göze çarpmakta ancak diğer psikoaktif maddelerin rolünün ise oldukça zayıf olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Kesici delici alet yaralanması, ölüm, otopsi, alkol, psikoaktif madde.
Keywords: kesici delici alet yaralanması; ölüm; otopsi; alkol; psikoaktif madde