Bir Olgu Dolayısıyla İnfantisit ve Filisit’in Psikiyatrik Yönü - Savaş, Haluk; Çakıcı, Mehmet; Uygur, Niyazi (Adli Tıp Bülteni, 1999)
Kişinin kendi çocuğunu öldürme davranışı, motivasyonları açısından heterojen bir fenomendir. Özellikle annelerin çocuklarını öldürmeleri önceleri tümüyle psikotik bir davranış olarak yorumlanmış olsa bile, günümüzde böyle bir eylemi psikotik olmayan başka motivasyonlarla da yapabilecekleri belirtilmektedir. Psikotik annelerin çocuklarını öldürmeleri çoğu zaman acımak dolayısıyla öldürmek (“mercy killing”) tarzında olmaktadır. Oysa impulsif psikotik bir davranışla ve acıma içermeyen çocuk öldürmelerine de rastlanmaktadır. Bu yazıda son kez beş günlük çocuğunu ve 8 yıl öncesinde de 9 yaşındaki bir başka çocuğunu öldürmüş olan psikotik özellikli depresyon olgusu bir anne incelenmiştir. Bu olgu infantisit ve filisitin motivasyonu bakımından çok seyrek görülen impulsif psikotik bir davranış olarak ortaya çıkmış olması ve tekrarlayıcı niteliği nedeniyle literatürdeki fi- lisitler ve infantisitler bağlamında tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Filisit, infantisit, motivasyon.
Keywords: filisit; infantisit; motivasyon