Olay yeri biyolojik örneklerinden yaş tahminini belirlemede DNA metilasyonunun etkinliği - Tezel, Ayşen; Kılıçaslan, Duygu Yavuz (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Adli bilimler alanında en yaygın kullanılan epigenetik mekanizmalardan biri DNA metilasyonudur. Günümüzde insanlarda kronolojik yaşı tahmin etmek için çok sayıda CpG bölgesinin yaşla ilişkili metilasyon analizleri gerçekleştirilmektedir. Olay yerinden elde edilen biyolojik örneklerde yaş tahminini belirlemek hedeflenmiştir. Yapılan bu araştırma, aynı zamanda yaş tahmini çalışmaları için zemin oluşturacaktır.Adli bir suç soruşturması safhasında tespit edilebilecek biyolojik örneklerden yaş tahmini yapılabilmektedir. Bu konuda PubMed, Scopus ve Google Scholar veritabanlarında, adli yaş tahminiyle ilgili detaylı çalışma yapılmıştır. Yaş ile korelasyon sağlaması bakımından CpG bölgeleri, değişen yaş kategorilerinde kadın ve erkek gönüllüden alınan biyolojik örneklerde Bisülfit Dönüşüm yöntemi ile çalışılmıştır. Biyolojik yaş ile kronolojik yaş gruplarında tahmin edilen yaşın Ortalama Mutlak Sapma (MAD) veya Ortalama Mutlak Hata (MAE) değerleri tespit edilmiştir. Yapay zekâ ile yapılan yaş tahminlerinin kan örneklerinde ortalama MAD değeri 3 ila 5 yıl arasında bulunmuştur. Ancak dokulara göre yaşa bağlılıklar tespit edilmiş, doğruluklarının kan örneklerine göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak adli uygulamalarda, olay yerinde elde edilen biyolojik materyalin türüne göre yaş tahmini yapılmalıdır.
Keywords: DNA metilasyonu; Yaş tahmini; Biyolojik örnekler; Epigenetik; Ortalama mutlak sapma; Ortalama mutlak hata