Metanol ile intoksike edilmiş sıçanlarda intravenöz lipid emülsiyonu ve etanolün optik sinir ve retina üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: histopatolojik bir çalışma - Can, Muhammet; Yıldırım, Hümeyra; Bulmuş, Özgür; Turan, Gülay; Gökbulut, Cengiz; Hismioğulları, Adnan Adil; Yaranoğlu, Mustafa Hilmi (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda akut metanol zehirlenmesinden kaynaklanan optik nöropatinin tedavisinde intravenöz lipid emülsiyonu (ILE) uygulamasının etanole kıyasla etkinliğini değerlendirmektir.Yöntem: 64 erkek sıçan 7 gruba ayrıldı: Grup 1 (kontrol grubu), Grup 2 (metanol grubu), Grup 3 (metanol + etanol grubu), Grup 4 (metanol + intravenöz lipid emülsiyonu grubu), Grup 5 (metanol + etanol + intravenöz lipid emülsiyonu grubu), Grup 6 (etanol grubu) ve Grup 7 (intravenöz lipid emülsiyonu grubu). Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını analiz etmek için kan örnekleri alındı. Sıçanlar öldürüldü. Optik sinir ve retina histolojik olarak incelendi.Bulgular: Metanol, etanol ve intravenöz lipid emülsiyonunun kombinasyonu LDH ve CK-MB seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Histopatolojik olarak, metanol grubunda optik sinirde belirgin vaskülarizasyon ve vakuolizasyon gözlendi. Bu değişiklikler metanol, intravenöz lipid emülsiyonu ve etanolü birlikte alan grupta anlamlı değildi. İntravenöz lipid emülsiyonu ve etanol retinada anlamlı apoptotik değişikliklere neden olmadı (p=0,357). Metanol grubunda retina dokusunda anlamlı ödem, vaskülarizasyon, apoptotik değişiklikler ve vakuolizasyon gözlendi. Bu etkiler metanol + intravenöz lipid emülsiyonu ve metanol + intravenöz lipid emülsiyonu + etanol gruplarında kontrol grubuyla karşılaştırıldığında gözlenmedi.Sonuç: Metanol, etanol ve intravenöz lipid emülsiyonunun kombinasyonu, özellikle kardiyak hasar üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Histopatolojik olarak metanol + etanol + intravenöz lipid emülsiyonu kombinasyonunun, metanolün optik sinir ve retina üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabildiği görüldü.
Keywords: metanol zehirlenmesi; etanol; damar içi yağ emülsiyonu; optik sinir; Retina