Travmatik olmayan (patolojik) beyin kanaması olgularına adli tıbbi yaklaşım - Dincer, Mesut; Soğukpınar, Veysel Osman; Üzün, İbrahim (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Adli nitelikteki otopsilerin önemli bir kısmını patolojik nedenli ölümler oluşturmaktadır. Bu tür ölümlerin içerisinde önemli yer tutan travmatik olmayan (patolojik) beyin kanaması olgularının adli tıp açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmada, ilgili kurum bünyesinde bulunan morg bölümünde 01/01/2013-31/12/2017 tarihleri arasında yapılan otopsiler sonucunda ölüm nedeni travmatik olmayan beyin kanaması olarak görüş bildirilen 252 olgu retrospektif incelenmiştir.Bulgular: 252 olgunun %73,4’ünü erkekler oluşturmaktadır. Olguların %52’sinin 5. ve 6. dekatlarda olduğu görülmüştür. %52’sinde vücutta ekimoz, sıyrık, laserasyon gibi yeni oluşmuş travmatik bulgu saptanmışken, %33’ünde herhangi bir travma bulgusu ve artefakt saptanmamıştır. %42,1’inde subaraknoidal, %19’unda parankimal, %37,7’sinde subaraknoidal ve parankimal, %1,2’sinde ise sadece subdural kanama görülmüştür. Olguların 100’ünde anevrizmaya bağlı beyin kanaması olup, bunların 83’ünde subaraknoidal, 16’sında subaraknoidal ve parankimal, 1’inde ise parankimal kanama saptanmıştır. Anevrizmalar en sık %37’lik oranla medial serebral arter ve bu arterin köken aldığı arterin dallanma bölgesinde görülmüştür. 7 olguda kan etanol düzeyi 100 mg/dL değerinin üzerinde ve 15 olguda ise uyuşturucu ya da uyarıcı özellikteki maddeler saptanmıştır.Sonuç: Patolojik beyin kanamaları sonucu meydana gelen ölümler, “doğal ölüm” başlığı altında incelense de çalışmadaki olguların bir kısmında alkol kullanımı, uyuşturucu madde alımı, kardiyak bulgular ve enfeksiyon gibi ölüme katkısı olabilecek farklı etkenler belirlenmiştir. Bu olgularla ilgili adli nitelik kazandıran şüphelerin giderilmesine yönelik tahkikat sürecinin önemsenmesi, ölenin klinik bulgularının sağlanması ve otopsi yapılması ile esas ölüm nedeni olarak “patolojik beyin kanaması” ve orijin olarak da “doğal ölüm” sonucuna ulaşılabileceği anlaşılmıştır.
Keywords: Adli tıp; adli otopsi; subaraknoidal kanama; parankimal kanama; Anevrizma