Tekil ve tekrarlayıcı suç davranışı olan suça sürüklenen çocukların çeşitli değişkenler açısından karşılaştırılması - Gürbüz Özgür, Börte; Manav Diril, Rabia Gizem; Tatlı, Şeyma; Aksu, Hatice (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Suça sürüklenen çocuklarda (SSÇ) risk faktörlerinin belirlenmesi önleyici psikiyatride önem kazanmıştır. Bu çalışma, SSÇ’nin sosyodemografik ve klinik özelliklerini değerlendirmeyi ve tekil ve tekrarlayan suç işleyen çocuklar arasında çeşitli değişkenler açısından karşılaştırmalarında fark olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır.Yöntem: Bir üniversite hastanesinin çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğinde 2013-2023 yılları arasında adli muayene yapılan 1350 adli vakadan toplam 256 SSÇ vakasının verileri dahil edildi.Bulgular: İlk suç anındaki ortalama yaş 14,04±1,28 idi ve 44’ü (%17,2) tekrarlayan suç davranışı gösteriyordu. Tekrarlayan suç davranışı grubunda, tek suç davranışı olan gruba kıyasla eşlik eden psikopatoloji oranı daha yüksekti (p=0,009). Tekrarlayan suçların olduğu grupta, istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek oranda okul devamsızlığı (p
Keywords: Adli Psikiyatri; Çocuk; Suça Sürüklenen Çocuk; Risk Faktörleri; Suç