Cinsel istismar mağduru çocuklarda duygu düzenleme becerileri ile olayın etki düzeyi arasındaki ilişki - Işık, Zerrin; Deniz, Beyaz Naz; İnanıcı, Mehmet Akif (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Bu çalışma, çocukluk çağı travmaları arasında sıklıkla karşılaşılan çocuk cinsel istismarının düzeyi ve cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkisi ile duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırmanın yöntemi için ilişkisel tarama modeli seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2023 yılında İstanbul’da seçilen bir ilçedeki Çocuk İzlem Merkezi’ne savcılık tarafından yönlendirilen 12-18 yaş arası 50 çocuk oluşturmuştur. Katılımcılara Sosyo-demografik Bilgi Formu, Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği ve Gözden Geçirilmiş Çocuk Olay Etki Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılara ugyulanan ölçekler için gerekli izinler, ölçek geliştiriciler tarafından mail yoluyla alınmıştır.  Bu çalışma, SPSS 27 yazılımı kullanılarak istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, ölçeklerin güvenilirliği değerlendirildi ve literatüre göre, Cronbach alfa değerlerinin 0.60’ın üzerinde olması ölçeğin güvenilir olduğunu göstermektedir. Ek olarak, Pearson Korelasyon analiziyle ölçekler arasındaki ilişki derecesi ve yönü değerlendirildi, ayrıca bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki yordayıcılığını incelemek için Çoklu Doğrusal Regresyon testi uygulandı.Bulgular: Sonuçlara göre, ergenler için duygu düzenleme ölçeğinin alt boyutları olan içsel işlevsel olmayan ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme kaynaklarının kullanımı, olayın ve alt boyutlarının etki düzeyini artırmaktadır. İçsel olarak işlevsel ve dışsal olarak işlevsel duygu düzenleme kullanımı ise olayın ve alt boyutlarının etki düzeyini azaltmaktadır.Sonuç: Sonuç olarak, travmatize edici cinsel istismarın birey üzerindeki etkisinin şiddeti, duygu düzenleme becerilerine ve kullanılan kaynaklara göre değişmektedir.
Keywords: Duygu Düzenleme; Cinsel İstismar; Olayın Etki Düzeyi; Çocukluk Çağı Cinsel Travması; Post Travmatik Stres Bozukluğu; Çocukluk Çağı İstismar Mağdurları