Muğla’da yapılan otopsilerde saptanan sildenafil/tadalafil/vardenafil olguları: retrospektif değerlendirme - Mutlu, Emre; Ersoy, Burcu; Balcı, Yasemin; Ilıngı, Ufuk (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Bu çalışmada otopsilerde fosfodiesteraz 5 (PDE-5) inhibitörleri tespit edilen olguların, ölüme etki edebilecek mekanizmalarının, otopsilerinde dikkat edilmesi gereken hususların ve alınabilecek koruyucu önlemlerin tartışılması; ayrıca PDE-5 inhibitörlerinin kardiyak yan etkilerinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2013 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında Muğla Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nde yapılan otopsiler arasında, toksikolojik incelemelerde vücut sıvılarında PDE-5 inhibitörleri saptanan olgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 5.277 otopsi olgusunun 49’unda (%0,9) sildenafil/vardenafil/tadalafil tespit edilmiştir. Olguların otopsiye gönderilme nedenleri arasında en sık ani/şüpheli ölümler yer almıştır. Bunu sırasıyla boğulmalar, trafik kazaları ve asılar izlemiştir. PDE-5 inhibitörleri kullanan olgularda en sık ölüm nedeni aterosklerotik kardiyovasküler hastalık / miyokard enfarktüsü (n:22, %44,8) olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda, otopsilerde PDE-5 inhibitörleri saptanan olguların %44,8’den fazlasında kardiyovasküler hastalık olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, PDE-5 inhibitörlerinin riskli kardiyak yan etkilere yol açmış olabileceğini düşündürmektedir. Mevcut çalışmanın PDE-5 inhibitörlerinin kardiyak yan etkilerini göstermesi açısından literatüre katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Keywords: Postmortem toxicology; Sildenafil; Autopsy