Sürekli bakıma muhtaç hastaların örnek olgu serisi üzerinden değerlendirmesi - Erkman, Fatma tuğba; Balseven Odabaşı, Aysun; Tümer, Ali Rıza; Akçan, Ramazan; Cavlak, Mehmet (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Sürekli bakıma muhtaç (SBM) olma durumu, günlük hayatta ihtiyaç duyulan temel ve enstrümantal günlük yaşam aktivitelerini (yemek yeme, bireysel bakım, banyo yapma, tuvalet, giyinme, vb.) yerine getirebilmek için sürekli olarak başkasının yardımına ihtiyaç duyulmasıdır. Ülkemizde başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma durumu ile ilgili kabul görüp, yaygın olarak kullanılan bir skala bulunmamaktadır. Bu çalışmada örnekler üzerinden Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri Skalası (BGYAS) ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeğinin (FBÖ) kullanılmasının sürekli bakıma muhtaçlık değerlendirmesi talep edilen hastaların değerlendirilmesindeki yararının ortaya konulması amaçlanmıştır.Bu çalışmada trafik kazası sonrasında tarafımıza maluliyet raporu düzenlenmesi amacıyla başvuran ve maluliyet oranı %70 ve üzerinde olduğu değerlendirilen 89 vaka değerlendirmeye alınmıştır. 57 vakanda SBM olduğu yönünde rapor verilmiş olup bu vakaların 25’inin (%44) Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği uyarınca SBM kriterlerine uymadığı tespit edilmiş örnek vakalar üzerinden Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği ve Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri Skalası uyarınca değerlendirme yapılmıştır....
Keywords: sürekli bakıcı ihtiyacı; maluliyet; günlük yaşam aktiviteleri