Adli Tıp Polikliniğine Başvuran Olguların Medikolegal Değerlendirilmesinde Multidisipliner Yaklaşım Örneği: Adli Tıp ve Radyoloji Ortak Çalışma Modeli - İzci, Abdülkadir; Acar, Kemalettin; Çakmak, Vefa; Arslanergül, Mesut; Kurtuluş Dereli, Ayşe (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Olguların multidisipliner değerlendirilmesini gerektiren adli rapor düzenlenmesi sürecinde sıklıkla radyolojik görüntülemelerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Adli Tıp ve Radyoloji Anabilim Dallarının müşterek katılımıyla düzenlediğimiz konseylerde değerlendirilen olgular ele alınarak radyolojik bulguların profesyonel ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi için adli tıp ve radyoloji disiplinlerinin multidisipliner dayanışmasının öneminin vurgulanması ve bu yaklaşımın bir model olarak sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2019-Temmuz 2022 tarihleri arasındaki arşiv kayıtları taranarak adli tıp ve radyoloji konseylerimiz tarafından değerlendirilen raporlar; yaş, cinsiyet, rapor türü, konseyde değerlendirilen patolojiler ve medikolegal sonuçları yönünden değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 266 olgu değerlendirilmiştir. Olguların %57.1’ini (n=152) travma olgularının oluşturduğu görülmektedir. Travmatik olguların %54.9’unu (n=129) osseöz patolojiler oluşturmaktadır. Diğer 106 olguyu bölgesel yaralanmalar oluşturmakta olup, en sık torakal (%48.1) ve kranial patolojilerin (%30.1) değerlendirildiği görülmüştür. Bölgesel yaralanmalarda sıklıkla akciğer kontüzyonu ile intrakranial kanamalar değerlendirilmiştir.Sonuç: Adli tıbbi değerlendirmeyi etkileyen radyolojik görüntülemelerin, adli tıp ve radyoloji uzmanları ile birlikte adli tıp perspektifinde değerlendirilerek sonuca bağlanmasının adli raporlama ve sonuçları bakımından önem arz ettiği düşüncesindeyiz. Bu nedenle adli tıbbi değerlendirmede sürecinde radyoloji uzmanının değerlendirmesine ihtiyaç bulunan olguların görüşüleceği Adli Tıp ve Radyoloji Anabilim Dalları ortak konseylerinin oluşturulmasını bir model olarak önermekteyiz.
Keywords: adli tıp; radyoloji; multidisipliner