Gebe Vakaların Adli Tıbbi Değerlendirilmesi: Travma ve Sonuçları Üzerine Bir İnceleme - Aydogan, Halit Canberk; Yaşar Teke, Hacer; Arslan, Hanım Gökçe (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Gebelik döneminde maruz kalınan travmalar, hem anne hem de fetüs için ciddi riskler oluşturabilir. Bu çalışmada, adli tıp tarafından muayene edilen ve olay tarihinde gebe olan vakaların adli-tıbbi açıdan retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştırYöntem: 01.01.2019 ile 31.12.2023 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalına başvuran 6082 adli olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Olay tarihinde gebe olduğu tespit edilen 25 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Bu olgular; yaş, olayın orijini, adli tıp muayenesi, olay tarihli acil servis-kadın doğum muayenesi, iki muayene arasındaki süre, gebelik haftası ve düşük durumu gibi kriterler doğrultusunda değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmamızda olguların yaş ortalaması 24 ± 5.89 olarak bulunmuş, olguların %72’sinin darp kaynaklı travmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Darp vakalarının %83,3’ü eş/partner şiddeti ile ilişkilidir. En sık görülen travma türü hiperemi (%40) olup, en sık yaralanma bölgeleri ekstremiteler (%40) ve karın bölgesi (%35) olarak belirlenmiştir. Gebelik haftalarının ortalaması 22.6 ± 8.10 olarak hesaplanmış ve ultrasonografik değerlendirmelerde olguların %64’ünde patoloji saptanmamıştır. Patolojik bulgu saptanan olgularda en yaygın bulgunun retroplesantal hematom olduğu görülmüştür. İki olguda (%8) ileri tetkik ve tedavi gereksinimi belirlenmiş; bu olgulardan birinde anterior plasental kanamaya bağlı düşük, diğerinde ateşli silah yaralanmasına bağlı inkomplet abortus tespit edilmiştir. Karın travması ile ultrasonografik patolojik bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (Phi=0.55, p=0.006).Sonuç: Çalışma, gebelik döneminde travmaya maruz kalan vakaların çoğunun darp nedeniyle yaralandığını ve önemli bir bölümünün eş kaynaklı şiddetle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, aile içi şiddet vakalarında doğru ve zamanında adli rapor düzenlenmesi hayati önem taşımaktadır.
Keywords: Gebelik; Partner şiddeti; Darp; Düşük