Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer Tehlikelere Yönelik Yerel Yönetimlerin Görev ve Hazırlıklarının Değerlendirilmesi - Karayünlü, Gökhan (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Bu çalışmada, Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer tehlikelere karşı yerel yönetimlerin çalışma ve hazırlıkları incelenerek önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma paradigmasına uygun betimsel analiz yöntemiyle elde edilen veriler ışığında şekillenmiştir. Yöntem: Bu kapsamda yürütülen çalışma, KBRN kavramları literatür taraması olarak incelenerek gerçekleşen ve gerçekleşmesi muhtemel tehlikelere karşı yerel yönetimlerin ve bu yönetimlere bağlı unsurların hazırlık ve yönetmelikleri taranarak elde edilen verilerden oluşturulmuştur. Bulgular: KBRN kavramını oluşturan Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer anahtar kelimeleri özelinde yapılan araştırma neticesinde ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların AFAD, Türkiye Atom Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar gibi kurumların yönetmelik ve tamimleri doğrultusunda kendi yönetmelik ve hareket tarzlarını kararlaştırdığı görülmüştür. Yine bu çalışma ile yerel yönetimler bünyesinde faaliyet gösteren İtfaiye teşkilatının KBRN konusundaki hazırlıkları incelenmiş, bu kapsamda öne çıkan illerin KBRN konusundaki saha çalışmalarının yeterliği ve eksik noktaları görülmüştür. Gerçekleşmesi muhtemel bir KBRN olayında kurumların müşterek hareket tarzlarının belirlenmesi ve alınan kararların uygulanabilirliği Türkiye Afet Müdahale Planı Tatbikatı ile düzenli olarak kontrol edildiği ve yapılan değerlendirmeler ile karar ve yönetmeliklerin sürekli olarak güncellendiği görülmüştür.Sonuç: Afetlere müdahalede kurumların müşterek çalışma hızının KBRN olayları karşısında daha hızlı olduğu, bu aksaklığın ise kurumlar arasında tehdit türünün müdahale yönteminin belirlenerek sıcak alan yetki devrinin yapılmasındaki belirsizlik sürecinden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Keywords: kimyasal; radyoaktif; biyoloji; nükleer; yerel yönetimler