Adli Fizik Eğitiminde Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Kullanımı - Eruygun, Orkun; Yalçın Sarıbey, Aylin (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Üç boyutlu görselleştirme teknolojisi kullanılarak temel balistik eğitimi için balistik sarkaç deneyine yönelik bir sanal gerçeklik aracının geliştirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Sanal ortamda deney geliştirme süreci; (i) bilimsel hazırlık süreci, (ii) grafik tasarım ve 3D modelleme süreci ve (iii) yazılım süreci olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi. Mermi çekirdeğinin namludan çıkış hızını hesaplamayı amaçlayan “Balistik Sarkaç Deneyi”, 7 farklı mühimmat seçeneği ile kullanıcıların deney başlangıç parametrelerini değiştirerek ölçüm ve hesaplama yapmalarına imkân verecek şekilde geliştirildi. Bulgular: Deney yazılımı 9x19 Parabellum mühimmat seçilerek çalıştırıldı ve test entegrasyonları gerçekleştirildi. Deneyde 5.7 gram kütleli mermi çekirdeği dönme noktasına 1.3 metre mesafede 4 kg kütleli sarkaç takozuna merkezi tam esnek çarpışma yaparak saplandı. Açısal momentumun ihmâl edilerek sadece lineer momentum hesaba katıldığında mermi çekirdeğinin namludan çıkış hızı mühimmatın balistik performansını gösteren referans değerden (597 m/s) 55 m/s’lik fark ile 652 m/s olarak hesaplandı. Sonuç: Sanal gerçeklik teknolojisiyle 3 boyutlu modelleme ve bilimsel algoritmalara dayalı olarak her öğrencinin kendi parametre değişikliği ile farklı sonuçlar elde edebileceği dinamik bir deney ortamı oluşturuldu. Bu sayede, güvenlik gerekçeleri, silah kullanıma yönelik resmi prosedür ve izin mevzuatı, silah temini, yeterli sayı ve donanımda fiziki laboratuvar sayısı gibi konularda yaşanan zorluklara alternatif bir çözüm sunuldu.
Keywords: Adli Balistik; Adli Bilimler; Balistik Sarkaç; Sanal Gerçeklik