Kahramanmaraş Merkezli Depremde Görev Alan Psikologların Psikolojik Dayanıklılık ve İkincil Travma Analizi - Demirel, Burcu; Kökrek, Zekeriya (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde görev almış psikologların psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile ikincil travmatik stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca, psikolojik dayanıklılık ve ikincil travmatik stres seviyelerinin demografik faktörlere bağlı olarak değişip değişmediği de araştırılmıştır.Yöntem: Çalışma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde görev almış 126 ruh sağlığı uzmanından oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, İkincil Travmatik Stres Ölçeği ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Psikolojik dayanıklılığın ikincil travmatik stresi negatif yönde yordadığını göstermiştir (β=-0,412; t=-5,034; p
Keywords: Ruh Sağlığı Uzmanları; Psikolojik Dayanıklılık; İkincil Travma; İkincil Travmatik Stres; Deprem