3D Mikroskop Kullanılarak Çevrimdışı Oluşturulmuş İmzalarda Fulaj Ölçümü ve Aidiyet Tespitinde Kullanılabilirliği - Kaya, Dilara Öner; Çetin, Gürsel (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Yazı ve imza karşılaştırmalarında en sık kullanılan tanı kriterlerinden biri de baskı derecesi ve baskı derecesi değişiklikleridir. Ancak günümüzde uygulamada bu kriter yalnızca göz ile veya görüntü iyileştirici aparatlar kullanılarak tahmini olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, kişiden kişiye değerlendirme farklılıklarının çıkmasına neden olabilmekte ve zaten subjektifliği ile eleştirilen adli yazı ve imza incelemelerinde yargılamada sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu çalışmada baskı derecesi derinliğinin offline olarak atılmış olan imzalarda nümerik olarak ölçümü ve daha klasik yöntemlere göre daha objektif olarak değerlendirilebilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya 10 erkek ve 10 kadın denek katılmıştır. Deneklerden, örnek olarak gösterilen imzayı üç farklı zeminde taklit etmeleri istenmiştir. Bu imza denekler tarafından, her zeminde üçer defa çalışmadan önce ve çalıştıktan sonra taklit edilmiştir. İmzanın üzerinde belirlenen 5 farklı noktadan Leica DVM-6 3D mikroskop ile derinlik ölçümleri alınmış ve orijinal imza ile kıyaslanmıştır.Bulgular: Farklı kombinasyonlar göz önüne alınarak yapılan karşılaştırmalarda, farklı güven aralıklarında istatistiksel olarak anlamlılık ifade edecek şekilde farklılıklar bulunmuştur.Sonuç: Sonuç olarak kalem baskı derecesindeki benzerliğin yanı sıra farklı kişilerde, farklı noktalarda kalem baskı derecesinde görülen farklılıklar da önemli bir kriterdir. Bu farklılıklar t-testi uygulanarak incelenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Keywords: 3D Dijital Mikroskop; Orijinal imza; Taklit; Kalem basıncı; Bakarak taklit; Serbest taklit