Ev İçinde Şiddet Gören Kadınlarla Adli Tıbbi Görüşme için Bir Model Önerisi - Gök Çatal, Yeşim; Uzunyayla, Zuhal; Ünüvar Göçeoğlu, Ümit; Ersoy, Burcu; Balcı, Yasemin (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Kadına yönelik şiddet mağduru olguların adli tıbbi görüşmesi raporlama süreçlerinde önemli bir basamağı oluşturmaktadır. Bu çalışmada kadına yönelik şiddet olgularında tüm birimlere önerilebilecek standardize bir görüşme modeli geliştirmek amaçlanmıştır.Yöntem: Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Adli Tıp Polikliniği’ne 2020-2021 yılları arasında yakın partneri tarafından fiziksel şiddete maruz kalarak başvuran 18-65 yaş aralığındaki 80 olgu ile prospektif tanımlayıcı bir çalışma planlanmıştır. Olgularla birebir klinik görüşme yapılmış ve üç kuşağı içerecek şekilde sosyodemografik özellikler ve fiziksel şiddetin tüm detay bilgileri alınmıştır. Olguların tanıtıcı özellikleri frekanslarla verilmiş, bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki modellemesi Pearson ki-kare testi, Fisher Exact testi ve Spearman Korelasyon Katsayısı ile analiz edilmiştir.Bulgular: Olguların yaş ortalaması 35,3 yıl, yakın partnerlerin yaş ortalaması 39 yıldır. %66,3’ünde şiddete maruz kalma süreleri 5 yıldan azdır. %95’i beraberinde duygusal-ekonomik şiddet olduğunu bildirmiştir. %53,8’i çocukluğunda şiddete maruz kalmış, %41,3’ü ebeveynleri arasındaki şiddete şahit olmuş, %63,7’si çocuklarına şiddet uygulamaktadır. %40’ında psikiyatrik başvuru olup, psikiyatrik destek alanların %71,9’u bu desteğin kendisine iyi geldiğini aktarmıştır.Sonuç: Kadına yönelik şiddet adli tıp uzmanları başta olmak üzere tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı ciddi boyutları olan bir halk sağlığı sorunudur. Şiddet mağduru kadınla standardize bir klinik görüşme; bir kontrol listesi gibi muayene süreçlerini yönlendirebilecektir. Bu çalışma sonuçları ile tüm birimlerde şiddet gören kadınların adli tıbbi değerlendirmesinde kullanılabilecek standardize edilmiş bir görüşme modeli geliştirilmiştir.
Keywords: Kadına yönelik şiddet; Yakın partner şiddeti; Klinik görüşme; Standardizasyon; Ev içi şiddet