Ev İçi Şiddetin Farklı Görünümleri-İntihar Girişimi veya Cinayetler - Ekinci, Ecesu; Tarımer, Mehmet Levent; Ersoy, Burcu; Balcı, Yasemin (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Bu çalışmada ev içi şiddet ve intihar girişimi nedeniyle rapor düzenlenmesi için yönlendirilen olguların değerlendirilmesi ile ev içi şiddet, intihar girişimleri ve cinayetler arasındaki ilişkiye vurgu yapmak amaçlanmıştır.Yöntem: 2014 yılından 2022 yılı sonuna kadar, polikliniğimize intihar girişimi ve ev içi şiddet nedeniyle başvuran olgular analiz edilmiştir. İntihar girişimi nedeniyle başvuran olgulardan, girişim öncesi/ sonrası ev içi şiddet nedeniyle de başvurmuş olanlarının kayıtları çıkarılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: 2014-2022 yılları arasındaki 9 yıllık süreçte toplam 14.821 rapor düzenlenmiş olup bunların 1.099’unda (%7,4) ev içi şiddet nedeniyle rapor düzenlenmiştir. Ev içi şiddet nedeniyle rapor düzenlenen olguların 763’ünde (%69,4) şiddet uygulayan taraf eş/partner olup geri kalan olgularda şiddet diğer ev içi bireylerden gelmiştir. Eş/partner şiddeti adli rapor düzenlenen olguların 686’sı (%89,9), eş/partner dışı ev içi şiddet olgularının 180’i (%53,6) kadınlara aittir. Raporların 631’i (%4,2) intihar girişimi nedeniyle düzenlenmiş olup bunların 402’si (%63,7) kadınlara aittir. İntihar girişiminde bulunan kadın olguların 17’sinde girişim öncesi/ sonrası eş/partner şiddeti, 2’sinde ev içi olmak üzere 19’unda (%4,7) eş/partner ve diğer ev içi bireylerden kaynaklanan şiddet nedeniyle rapor düzenlendiği saptanmıştır. Erkeklerde bu gruptaki olgu sayısı 5 olup oran %2,2’dir. Bunların sadece 1’i eş şiddeti olup diğerleri ev içi şiddettir. Elde edilen bulgulara göre; eş/partner şiddeti olgularında intihar girişimi oranı %2,2 iken, eş/partner şiddeti nedeniyle ruhsal bozukluk tanısı alan olgularda intihar girişimi oranı %6,8 olup üç kat daha fazladır.Sonuç: Hem intihar girişiminde bulunan hem de ev içi şiddet mağduru olan kişilerin özel ve ayrıntılı değerlendirilmesinin, her iki sosyal problemin çözümüne katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Ev içi şiddet; İntihar; Adli Tıp