Göz Travmalarına Adli Tıp Bakış Açısı: Balıkesir İli Örneği - Can, Hümeyra Yıldırım; Cengiz, Meksel; Can, Muhammet (Adli Tıp Bülteni, 2023)
Amaç: Adli olaylara bağlı travma sonrası düzenlenen genel adli muayene ve raporlanması önemlidir. Bölgemizde travmaya bağlı oluşan adli göz yaralanması olguları için düzenlenen genel adli muayene raporlarının ceza yasası da dikkate alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, Adli Tıp Anabilim Dalı’na Ocak 2016-Şubat 2022 tarihleri arasındaki 6 yıllık dönemde adli rapor düzenlenmesi için başvuran 8,651 olgunun tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Olguların 146’sında göz yaralanması tespit edildi.Bulgular: Yıllara göre bakıldığında, olguların 8’i (%5,5) 2016, 17’si (%11,6) 2017, 23’ü (%15,8) 2018, 24’ü (%16,4) 2019, 18’i (%12,3) 2020, 48’i (%32,9) 2021 ve 8’i (%5,5) 2022 yılının Ocak ve Şubat aylarına aitti. Haklarında rapor düzenlenen 146 olgunun 37’si (%25,3) kadın, 109’u (%74,7) erkekti. Erkek/kadın oranı (109/37) 2,94 olarak bulundu. Olguların yaş gruplarına bakıldığında; 20-49 yaş arası 25’i kadın, 62’si erkek toplam 87 (%59,6) olgu, 10-19 yaş arası 2’si kadın, 13’ü erkek toplam 15 (%10,3) olgu ve 0-9 yaş arası ise 1’i kadın, 2’si erkek toplam 3 (%2,1) olgu saptandı. Yaş grupları ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Genel adli muayene raporlaması ve adli göz yaralanması olgularının değerlendirilmesinde çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır. Göz yaralanmalarında, adli rapor düzenlenmesi için, kişinin oftalmolojik anamnezinin iyi alınması (önceki travma, ameliyat ve kronik hastalıklar) ve sorulan sorulara açık yanıtlar verilmesinin yanında, göz hastalıkları uzmanları ve adli tıp uzmanlarının birlikte çalışmaları gerekmektedir.
Keywords: Göz, Adli Rapor, Yaralanma, Adli Tıp