Ateşli Silah Yaralanmasına Bağlı Ölümlerin Orijinine Göre Demografik Özellikleri ve Otopsi Bulguları – Analitik Araştırma - Ekinci, Ecesu; Balcı, Yasemin; Çallak, Füsun; Anolay, Nurettin Nezih (Adli Tıp Bülteni, 2023)
Giriş ve amaç:Ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümlerin orijinlerinin tespiti, adli tıbbi açıdan önemli bir problemdir.Bu çalışmada, Muğla  Adli Tıp Şube Müdürlüğü tarafından 2013 ile 2020 yılları arasında otopsileri yapılan ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümlerinin retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem:Bu amaçla, ateşli silahla ölüm olgularının yaş,cinsiyet,olay yeri,kullanılan silahın türü,orijin,giriş bölgesi,giriş sayısı,atış mesafesi,toksikolojik inceleme sonuçları kaydedilerek istatistiksel analizleri yapılmış ve veriler karşılaştırılmıştır.Bulgular:Olguların %85.5’i (n:218) erkek, %14.5’i (n:37) kadın olup erkeklerde intihar ve kaza orijinli yaralanma oranı kadınlara göre daha yüksek, kadınlarda ise cinayet kurbanı olma oranı erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (P
Keywords: Ateşli silah, otopsi, cinayet, intihar, kaza.