Trafik Kazası Sonrasında Düzenlenen Maluliyet Raporlarında Yaşanan Sorunlar ve Maluliyet Oranlarının İlgili Yönetmeliklere Göre Karşılaştırılması - Vural, Talip; Şener, Mustafa Talip; Kök, Ahmet Nezih (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç:. Bu çalışmada; adli tıp anabilim dalına trafik kazalarına bağlı olarak maluliyet raporu düzenlenmesi amacı ile adli birimlerce gönderilen veya bireysel olarak müracaat eden olguların yürürlükte olan yönetmeliklere göre maluliyet oranları arasındaki oransal farklılıkların belirlenmesi ve hangi yönetmeliğinin daha kullanışlı olduğu açısından önerilerinin sunulması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda 31.12.2018 tarihinden önce trafik kazası nedeni ile maluliyet raporu düzenlenmiş rastgele seçilen örneklem büyüklüğü %95 güven aralığında, %10 beklenen prevalansı Epi-Info Versiyon 7 programı ile hesaplanan 144 olgu retrospektif olarak ilgili yönetmeliklere göre  incelendi.Bulgular: Olguların %74.3’ü (n=107) erkek ve ortalama yaş 38.4 idi. Ortalama maluliyet oranı %21.3 ile en yüksek Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Yönetmeliğinde bulundu. Takdir/kıyas medotuduna göre değerlendirme en sık olguların %29.9 (n=43) ile Meslek Kazanma Gücü Kaybı Yönetmeliğinde bulundu.Sonuç: Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Yönetmeliği’nde tazminat hukukunda önem arz eden yaş ve meslek gibi kişisel faktörlerin hesaplamaya dahil edilmesi, tıbbi kıyas/takdir metoduna elverişli olması, raporu düzenleyen adlı tıp uzmanının yorumuna olanak vermesi, ortalama maluliyet oranının mağdurlar açısından anlamlı derecede olması gibi üstünlükleri nedeniyle maluliyet hesaplamalarında en elverişli yönetmelik olduğunu düşünmekteyiz.
Keywords: Adli Tıp; Trafik Kazası; Maluliyet; Yönetmelikleri Karşılaştırma