Muğla’da Metanol Zehirlenmesine Bağlı Ölümler: OlguSerisi - Mutlu, Emre; Balcı, Yasemin; Seçkin, Çetin (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç:Metanol zehirlenmesi, yüksek mortalite oranı ve ciddi sekellere yol açabilmesi sebebiyle oldukça tehlikedir. Bu çalışmada, Adli Tıp Muğla Şube Müdürlüğünde otopsisi yapılan ve ölüm nedeni metanol zehirlenmesi olarak belirlenen olguların değerlendirilmesi ve bölgemizde artış eğiliminde olan bu zehirlenme çeşidiyle ilgili farkındalığın artırılması amaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: 8 yıllık süreçte Adli Tıp Muğla Şube Müdürlüğünde toplam 3498 otopsi yapılmış olup bunların 21’inde ölüm nedeni metil alkol intoksikasyonu olarak belirlenmiştir. Ortalama metil alkol intoksikasyonu nedenli ölüm oranı binde 6.0’dır.Sonuç: Metil alkol intoksikasyonu nedenli 21 ölümün 16’sı (%76.2) 2020 yılında meydana gelmiş olup metanol zehirlenmesi olgularının artması ekonomik sıkıntılar, insanların ucuz alkol teminine yönelmesi, sokağa çıkma kısıtlamaları ve alkollü mekanların kapalı olması, insanların kendi alkolünü üretme çabaları, internet aracılığı ile alışverişin artması ve güvenli olmayan alışverişlerle ilişkili olabilir.
Keywords: Metanol, zehirlenme, otopsi, adli tıp