Kemik Kırığının/Çıkığının Kişinin Hayat Fonksiyonlarına Etkisinin Adli Tıbbi Değerlendirmesi Hakkında - Çelik, Cemil; Ata, Uğur (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 87/3 maddesine göre kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması hâlinde, kemik kırığının/çıkığının mağdurun hayat fonksiyonlarına etkisine göre ceza artırımı uygulanmaktadır. “Vücutta kemik kırığı/çıkığının kişinin hayat fonksiyonlarına etkisi” kavramını literatür eşliğinde hukuki ve tıbbi boyutuyla tartışmak, bu hususu Yargıtay Kararları ile ele alıp saptanacak sorunlara çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır.Hukuki literatürde kemik kırığının/çıkığının hayat fonksiyonlarına etkisi, olay öncesindeki hayat fonksiyonları da dikkate alınarak, kırığın mağdurun günlük yaşamını hangi derecede ve nitelikte etkilediği, günlük yaşamını sürdürüp sürdüremediği, işlerini yapıp yapamadığı gibi kriterler bağlamında geçmektedir. Kırığın/çıkığın kişinin hayat fonksiyonlarına etkisinin saptanmasında “TCK’da Tanımlanan Yaralama Suçlarının Adli Tıp Açısından Değerlendirilmesi Rehberinden” faydalanılmaktadır. Ancak rehberde kırığın/çıkığın kişinin hayat fonksiyonlarını etkileme derecesi, kemik kırığının/çıkığının ve travmanın ağırlık derecesini yansıtmaktadır. Rehber, kemik kırığının/çıkığının hayat fonksiyonlarını etkilemesi hususunda standizasyonu sağlamada büyük kolaylıklar getirmesine rağmen hukukun genel prensiplerinden olan eşitlik ve kusura göre sorumluluk ilkelerine göre önemli kısıtlılıklar içermektedir. Vücuttaki kırığın/çıkığın kişinin hayat fonksiyonlarına etkisini objektif ve bilimsel olarak yansıtan bir ölçeğin belirlenmesine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, güvenilirliği ve geçerliliği kanıtlanmış alanda kullanılabilecek ölçeklerden örnekler ve birden fazla kırık varlığında hesaplama önerisi yer almaktadır.
Keywords: Kırık; Adli Tıp; Hayat Fonksiyonları; Rehber; Türk Ceza Kanunu