Adli Bilirkişilikte Estetik Kaygılar - İki Olgu Sunumu - Aslan, Fatmagül (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi estetiktir. Bilimde ve sanatta özel olarak estetik ile ilgilenen branşlar olduğu gibi tüm branşların da estetik yönleri olabilmektedir. Tıp Bilimi içerisinde özel bir alan olan plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi branşı bu konu ile ilgilenmektedir. Adli tıp alanında çalışanlar ise bu estetiğin bozulduğu ya da estetik beklentilerin karşılanmadığı durumlar hakkında görüş bildirerek ve rekonstrüksiyon çalışmaları ile canlıların ya da nesnelerin önceden nasıl göründüklerini saptayarak alana katkı sağlamaktadırlar. Çalışmada aydınlatma ve onam olmadan uygulanan estetik müdahale yapılmış iki olgu sunularak; estetikte insan faktörü ön plana çıkartılacak; adli bilirkişilikte dikkat edilmesi gereken noktalar vurgulanacaktır.
Keywords: Estetik, Adli, Tıbbi Uygulama Hatası