Tedavi Sürecindeki Bağımlıların Sentetik Kannabinoid Kullanım Özellikleri ve Algıları - Özcan, Yasemin Sanal (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç: Bir maddenin kim tarafından, hangi formda tüketildiği, hangi maddeler ile birlikte kullanıldığı, kullanım sıklığı, kullanıcıda yarattığı etkiler ve kullanımdan beklentilerin bilinmesi bu maddeler ile mücadeledeki etkinliği önemli derecede etkilemektedir. Bu bağlamda bu sosyal betimleyici çalışma ile sentetik kannabinoid (SK) kullanıcılarının sosyo-demografik özelliklerinin, uyum sorunlarının, intihar girişimi ve kendine zarar verme davranışlarının, sentetik kannabinoid kullanım geçmişleri, paternleri ve etki beklentilerinin yanı sıra bu maddelere ilişkin yaklaşım ve algılarının ortaya konması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, araştırmacı tarafından oluşturulan yapılandırılmış ve yarı-yapılandırılmış soruları içeren formun; madde kullanım tedavisi görmekte olan 70 erkek hastaya birebir görüşme yoluyla uygulanması ile gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Katılımcıların %41 (n=29)’inin herhangi bir işte çalışmadığı, %60 (n=42)’ının okul terki olduğu, askerlik sürecinde çürüğe ayrılma (%7,1) ve disiplin (%17,1) gibi sorunlarla karşılaştıkları ve katılımcılardan 51’inin ilişkilendirildiği 71 suç olduğu görülmüştür. Katılımcıların %12,5 (n=9)’inin kullandığı ilk uyuşturucu madde sentetik kannabinoiddir. %24 (n=17)’ü SK kullanımına bağlı yaşadıkları olumsuz yan etkiler yüzünden acile başvuru gerçekleştirmişlerdir. Katılımcıların %5,7’sinin SK kullanımını bırakabileceklerine dair ümitleri çok düşük ya da yoktur.Sonuç: Çalışma sonucunda katılımcıların geçmiş eğitim ve askerlik süreçlerinde sorunları olduğu, yoğun adli sorunlar yaşadıkları, madde etkisine bağlı sağlık sorunları bulunduğu gibi çeşitli durumlar görülmüştür. Hem önleyici/tedavi edici çalışmaların iyileştirilmesi hem de sağlık ve adli personelin sentetik kannabinoidlerin kullanıcıları ve etkileri hakkında bilgilendirilmesi gerekliliğinin öne çıktığı düşünülmektedir.
Keywords: bağımlılık; sentetik kannabinoidler; adli psikoloji; Betimsel çalışma