Denetimli Serbestlik Sürecinde Kronik Hasta Olmak; Bir Olgu Sunumu - Gülmez, Özge; Akcan, Ramazan; Tümer, Ali Rıza (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Çağdaş ceza infaz sistemlerinde yer bulan ve sosyo-pedagojik bir yaptırım olan denetimli serbestlik uygulamasında hükümlü belirlenen deneme süresinde, sosyal çevresinden koparılmadan hükümlünün topluma yeniden uyum sağlamasını kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. Sağlıklı kişiler bu görevleri sorunsuz şekilde yerine getirebilirken, kronik hastalığı olan hükümlülerin sağlık durumları nedeniyle görevlerini yerine getirip getiremeyeceğinin tespiti için Adli Tıp Uzmanlarından rapor talep edilmektedir. Bu kapsamda kronik hasta olan hükümlüler olduğu gibi temaruz (simülasyon veya sürsimülasyon) yapan hükümlülerle de karşılaşılmaktadır. Bu yazıda; Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından Adli Tıp Polikliniğine “kronik hastalıkları nedeniyle denetimli serbestlik kapsamında günde dört saat temizlik, bakım, onarım veya çevre düzenlenmesi işlerinde çalıştırılıp çalıştırılamayacağı” hususunda rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen ve değerlendirmeler sonucunda temaruz (simülasyon veya sürsimülasyon) yaptığı kanaatine varılan bir hastanın irdelenmesi ve benzer rapor taleplerine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Keywords: Denetimli Serbestlik; Kronik Hastalık; Adli Tıp