Termal Yanıklı Hastaların Medikolegal Değerlendirmesi - Karabağ, Gökmen; Can, İsmail Özgür; Demiroğlu Uyanıker, Zehra; Vayvada, Haluk (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Çalışmamızda Amerikan Yanık Derneği, Yanık Merkezi Sevk Kriterleri esas alınarak termal yanıklı hastaların medikolegal değerlendirmelerinde kullanılmakta olan kriterlerin geliştirilmesi ve öneriler getirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir yıl içinde akut olarak termal yanıktan etkilenerek başvuran hastalar; yaş, cinsiyet, yanık türü, yanık derinliği ve etkilediği vücut alanı, yanık merkezine sevk edilme durumu ve medikolegal değerlendirme sonuçları yönünden araştırılmıştır.Bulgular: 588 hastanın 314(%53.4)’ünün erkek, ortalama yaşın 20.68 ± 21.30 olduğu gözlendi. Yanık türlerine göre; 485(%82.5)’inin sıcak sıvılarla, 74(%12.6)’ünün alevle, 29(%4.9)’unun sıcak katı cisimler temas sonucu yandığı görüldü. Kadınlarda sıcak sıvılar ile yanma oranı erkeklere göre daha fazla olduğu belirlendi. Yanıktan etkilenen toplam vücut yüzey alanı yüzde ortalamasının 6.06 ± 6.40 olduğu görüldü. Sonuç: Medikolegal değerlendirmelerde, özellikli bölge yanıklarının klinik durumun ağırlık derecesini arttırmasını ve değerlendirmelerde beş yaş sınırının yerine 0-5 yaş aralığı ve 6-15 yaş aralığı ve 65 yaş üstü gibi farklı yaş gruplarının yer almasının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Yanık; adli tıp; medikolegal değerlendirme; yanık merkezi sevk kriterleri