Metil Alkol (Metanol) İntoksikasyonu - Koca, Tuğçe; Hilal, Ahmet (Adli Tıp Bülteni, 2020)
Metanol odunun destrüktif distilasyonundan elde edilen berrak, renksiz ve yüksek derecede toksik bir maddedir. Genellikle endüstriyel çözücülerde, boyalarda, verniklerde, benzin karışımlarında ve otomobillerde çözücü ve antifriz olarak kullanılan metanol, tadı ve kokusundan dolayı içilemeyen bir alkol türüdür. Distile alkollü içkilerin üretimi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkabilmektedir. Metanolün kazara ya da intihar amacıyla alınması intoksikasyona neden olabilmektedir. Sıklıkla oral yoldan intoksikasyonlara neden olur, nadiren de inhalasyonla veya cilt yüzeyinden emilimle vücuda alınmaktadır. Metanol intoksikasyonu zaman zaman epidemiler halinde ortaya çıkmaktadır. Metil alkolün metabolitleri toksiktir. Metanol intoksikasyonunda semptomların çoğu metabolik asidoz ile ilişkilidir.  Semptomlar genellikle santral sinir sistemi, gözler ve gastrointestinal sistem ile ilgilidir ve latent bir periyodun ardından ortaya çıkar. Körlük ve ölüm gibi çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Prognoz metabolik asidozun derecesiyle koreledir. İnsanda metil alkolün toksik dozu geniş bir aralıktadır. Radyolojik incelemelerde ve otopsi çalışmalarında bazal ganglion kanaması ve nekrozu, putamende hemoraji elde edilen bulgulardır. Otopsi yapılan olguların kanındaki metanol düzeyleri oldukça farklılık göstermektedir. Ülkemizde son zamanlarda artan vergiler ve alkollü içki fiyatları nedeniyle bireylerin kendi içkilerini üretmeye başlaması veya sahte içkiye yönelmeleriyle birlikte intoksikasyon vakalarında ve ölümlerde ciddi bir artış söz konusu olmuştur. İntoksikasyon olgularının ve ölümlerin daha fazla artmaması için devletin bir an önce gerekli düzenlemeleri yapıp önlem alması gerekmektedir.
Keywords: metanol; metanol entoksikasyonu; ölüm