Genç Yetişkinlerde İkinci ve Dördüncü Digit Uzunluklarından Boy Uzunluğu Tahmini - Mutluay, Şükriye Deniz; Bozkır, Memduha Gülhal (Adli Tıp Bülteni, 2019)
Amaç:Femur, humerus gibi uzun ekstremite kemiklerinden boy tahmini, adli incelemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağ ve sol el ikinci (2D) ve dördüncü parmak (4D) uzunluklarından boy tahmini yapmaktır.Gereç ve Yöntem:Örneklem grubu19-21 yaş aralığında olan 70 erkek ve 70 kadın olmak üzere toplam 140 genç erişkinden oluşmuştur. Sol ve sağ ellerinin 2D ve 4D uzunlukları dijital elektronik kumpas kullanılarak ölçülmüştür. Parmakların uzunluklularınıölçmek için proksimal metakarpophalangeal kıvrımdan başlanarak, parmakların uçlarına kadar olan uzunluk esas alınmıştır. Antropometrik ölçümlerile boy arasındaki potansiyel etkileşimleri belirlemek amacıyla tek yönlü ANOVA vePearson Korelasyon katsayısı, SPSS programı kullanılarak hesaplanmıştır. Doğrusal ve çoklu regresyon denklemleri de geliştirilmiştir.Bulgular:Sağ ve sol parmakboyu değerleri arasındaki farklar her iki cinsiyet için istatistiksel olarak anlamlıydı (p
Keywords: boy uzunluğu; antropometri; boy tahmini