Ceza İnfaz Kurumundaki Erkek Transseksüeller ile Bilişsel Davranışçı Öfke Kontrol Programı Bir Grup Çalışması - Görgülü, Tuğba (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Seksüel oryantasyonları nedeniyle reddedilen ya da kötü şaka ve yorumlara maruz kalan transseksüeller, öfke ve saldırganlık başta olmak üzere birçok psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamaktadırlar. Ceza infaz kurumlarında kalıyor olmanın verdiği stres de yaşadıkları bu sorunları şiddetlendirmektedir.  Yaşadıkları bu stres unsurları transseksüel bireylerde suç davranışlarına varan olumsuz psikososyal sonuçlara neden olmaktadır.  Bu bilgiler ışığında bu grup çalışmanın amacı, ceza infaz kurumunda kalan erkek transseksüellerin öfkelerini kontrol etmelerini sağlamak, olumlu duygu ve davranış örüntüleri kazanmalarına aynı zamanda maladaptif davranışlarını minimize etmelerine yardımcı olmaktır. Bu amaç doğrultusunda grup çalışması programı olarak Avrupa Konseyi’ nce desteklenen Yargının Modernizasyonu ve Cezaevi Reformu Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nce geliştirilmiş olan Bilişsel Davranışçı Terapi odaklı Öfke Kontrol Programı kullanılmıştır. Grup çalışması 31.10.2011-31.12.2011 tarihleri arasında Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü' nde kalmakta olan üç transseksüel hükümlüyle yürütülmüştür. Bu makalede BDT odaklı Öfke Kontrol Programının uygulanması, grup süreci ve değerlendirmelerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Grup çalışmasının uygulanması sonucunda Öfke Kontrol Programı’ nın etkili bir program olduğu, transseksüel bireylerin öfke ve öfkeye neden olan olaylara ilişkin temel inançlarının değiştiği ve olumlu davranış değişikliğine gittikleri gözlenmiştir.
Keywords: transseksüel; öfke kontrolü; bilişsel-davranışçı terapi; kapalı ceza infaz kurumu