Taşıt Yoluna Çıkan At Sebebiyle Meydana Gelen Trafik Kazası: İki Olgu Sunumu - Kılıç, Serbülent; Cantürk, Gürol (Adli Tıp Bülteni, 2018)
Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi Adli Tıp Anabilim Dalımızdan trafik kazası nedeniyle yaralanan iki olgu ile ilgili rapor hazırlanmasını talep etmektedir. Hazırlanacak raporun olgulara ait maluliyet oranını ve iş göremezlik süresini içermesi istenmektedir. Yapılan incelemelerin ardından raporlar hazırlandı. Her iki olgunun travma sebebiyle farklı türde yaralanması mevcuttu. Taşıt yoluna çıkan atların neden olduğu trafik kazalarına Türkiye’de nadir olarak rastlanmaktadır. İlk olgumuz üst ekstremitesinden ve yüzünden yaralanan erişkin yaşta bir erkekti. Olgumuz kulak amputasyonu nedeniyle protez kullanmaktaydı. Olgumuzun yüzünün sağ bölümünde ve sol önkolunda skar dokusu bulunmaktaydı. Diğer olgumuz, kazada kraniyal kemik kırığı ve hematom gelişen üç yaşında erkek çocuğuydu. Olgumuzun vücudunun sağ yarısında hemiparezi gelişmişti. Her iki olgumuzda nörolojik sekeller bulunmasına rağmen psikiyatrik sekel bulunmamaktaydı. Literatürde kanguru, geyik, deve ve sığın geyiği gibi birçok farklı türde hayvanın iştirak ettiği trafik kazası bulunmaktadır. Ancak atların dahil olduğu trafik kazası literatürde nadir olarak bulunmamaktadır. Adli tıp uzmanları adalete yardımcı olmak için, travmatik olaylar ile bunların neticesinde oluşmuş maluliyetler arasındaki illiyet bağını kurmalıdır. Bahsi geçen iki olgumuzu sunma amacımız; hayvan iştirakli trafik kazasına bağlı yaralanmaların incelenmesi ve adli tıp uzmanlarının bu tür olgular hakkında rapor hazırlanması konusuna dikkatinin çekilmesidir. Anahtar kelimeler: hayvan iştirakli trafik kazası; ölüm; maluliyet; at; yaralanma; taşıt yolu