Adli Metin Türlerinde Anlambilimsel Çözümlemeler - Karaman, Burcu İlkay (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Günümüzde birçok ülkede adli olayların aydınlatılmasında adli bilirkişi sıfatıyla bazen dilbilimcilere başvurulmaktadır. Adli metin türleri üzerinde çözümlemeler yapan adli dilbilimciler sırası geldiğinde adli bir olayın çözümlenebilmesinde, iz sürülmesinde ya da hâkimin kanaat oluşturmasında önemli rol oynayabilir. Bu nedenle bu makalede adli dilbilimcinin rastlayabileceği olası bazı olgulardan bahsedilmektedir. Bu olgular özellikle adli metin türlerinde anlambilimsel çözümlemelere yer vermektedir. Burada özellikle anlam türlerinden çokanlamlılığın iletişimde sözcüksel anlam belirsizliği bakımından özel bir yeri vardır ve önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu makalede adli dilbilimcilerin adli metin türlerinde yapmaları gereken anlambilimsel çözümlemeler dört olgu üzerinden tartışılmaktadır.