Bilgisayarlı Tomografi ile Frontal Sinüs Morfometrik Analizinin Cinsiyet Belirlenmesinde Kullanımı - Ekizoğlu, Oğuzhan; Hocaoğlu, Elif; İnci, Ercan (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, frontal sinüs boyutlarının bilgisayarlı tomografi ile yapılan ölçüm sonuçlarının, cinsiyetin belirlemesinde yararlılığını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde maksillofasiyal bilgisayarlı tomografi uygulanan olgular dahil edildi. Transvers çapları (genişlik; RT ve LT) eksensel görüntülerden, ön-arka (derinlik; RAP ve LAP) ve sefalo-kaudal çaplardan (yükseklik; RH ve LH) sagital yeniden biçimlendirilmiş görüntülerden ölçüldü. Hem sol hem de sağ frontal sinüsler için ölçümler yapıldı. Her iki taraftaki frontal sinüslerin boyutu bu parametreler kullanılarak elde edildi. Bu değerler bağımsız t testi ile değerlendirildi. Değişkenler, diskriminant fonksiyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışma için 400 olgu değerlendirildi (200 erkek 200 kadın, ortalama yaş: 44 ± 18.0) Sol ve sağ ölçümlerin tüm değerleri cinsiyete göre anlamlı fark gösterdi. Erkekler, kadınlara kıyasla belirgin artmış bir ölçüm değeri taşıyordu. (P <0.001) Tekli diskriminasyon analizinde en düşük doğruluk oranı erkeklerde LH için% 55.5, kadınlarda RT için %59.5 idi. Kadınlarda LAP (% 77.5) ve RAP (% 77) ve erkeklerde LAP (% 69. en yüksek doğruluk oranlarına sahipti. Yalnızca RAP ve LAP değerleri eklendiğinde diskriminasyon analizinde doğruluk oranı kadınlarda% 77.5, erkeklerde% 70.5 olarak tespit edildi. Aşamalı diskriminasyon analizinde ölçülen değerlerin hepsi dahil edildiğinde, doğruluk oranı kadınlarda% 80.5, erkeklerde% 71.5 olarak tespit edildi. Sonuç: Özellikle çok kültürlü toplumlarda frontal sinüs morfometrik çalışmaları kimliklendirme araştırmaları için önemli veriler sağlayabilir. Veriler, adli tıp uzmanları ve antropologların yanı sıra ilgili anatomik yapılarda endoskopik ve cerrahi işlemler gerçekleştiren kraniyofasiyal cerrahlar ve diş hekimleri çin de yararlı olacaktır.