Derin Boyun Apsesi ve Peritoneal Sepsis Birlikteliği Nadir Ölüm Olgusu - Özsoy, Sait; Gökmen, Asude; Yöndem, Mehtap; Sücüllü, İlker and Duran, Semra and Javan, Gulnaz Tatlıcı (Adli Tıp Bülteni, 2016)
Derin boyun enfeksiyonları, sıklıkla üst solunum yolu ve odontojenik enfeksiyonlara bağlı gelişebilirler. Gastrointestinal sistem perforasyonları ise birçok nedenle meydana gelebilir ve erken tanı ve acil cerrahi tedavi gerektiren durumlardır. Her iki durumda da geç veya yanlış tam, artmış morbidite ve yüksek mortaliteye neden olabilir. Diş apsesine bağlı derin boyun enfeksiyonu gelişen ve yatarak tedavi edilen bir olgunun “septik şok ve çoklu organ yetmezliği” sonucunda hayatım kaybettiği bildirilmiştir. Otopside “retrofaringeal apse” tanısı doğrulanmış ve ilave olarak antemortem dönemde tam almamış “duodenum perforasyonu” tespit edilmiştir. Otopside tıbbi uygulama hatasına ait bulgu tespit edildiğinde, bunun otopsi raporunda açıkça bildirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Diş apsesi; Retrofaringeal apse; Pep- tik ülser perforasyonu; Peritonit; Sepsis; Otopsi.